Omaka beer

OMAKA BEER


När mikrobryggeriet Omaka Beer slår upp portarna för en ny restaurang, serveras maten på fat och skålar av mig.

 

Tillsammans med folket bakom Omaka beer: bryggmästare Hedda Spendrup, AD Axel Spendrup och Omakas kökschef Christian Siberg (finalist i årets kock 2020) skissadevi på hur synliggöra bryggeri-hantverket i serveringsdelarna. Menyn utformas och förändras för att passa den öl som bryggs och serveras för säsongen.


Med både öl och mat i fokus vill vi även lyfta fram det vackra i byggnaden, samt gestalta Omakas identitet. Allt från ölkrus á la oktoberfest till rakubränning diskuterades vid det första mötet, en sen fredagkväll, i min verkstad på söder.

 

Omaka ligger i gamla arkitkethögskolans brutala betongkloss,

numera A House. Huset är K-märkt och en av Stockholms få

byggnader i brutalistisk stil.

 

Resultatet består av tre delar:

-OMAKA PLATE Ett brödfat över vilket vi låter kornmalt vandra

som en hälsning från bryggeriet vägg i vägg. Kornet trycks ner i leran. Det brinner sedan bort i den första bränningen och ger ett vackert mönster. 


-OMAKA BOWL Ett fat för dessert som är oglaserat rått,

i kontrast till det söta den presenterar och upplyft på en fot. En blinkning till betongen och pelarna i lokalen. 


-THE BOWL FOR EVERYTHING helt dedicerad till maten den serverar. Drejad i stengods som till färg och struktur liknar betong. 


Fat och skålar finns att köpa i restaurangen och på webbshoppen